marți, 30 decembrie 2008

Facultatea de Jurnalism, comunicare si relatii publice

Obiectivul principal consta in formarea de profesori, cercetatori, specialisti in mass-media.
Decan: Prof. univ. dr. Mircea Itul
Prodecan: Conf. univ. dr. Sultana Craia
Cancelar: Lector univ. dr. George Lazaroiu
Catedra de Jurnalism, comunicare si relatii publice: Prof. univ. dr. Pamfil Nichitelea

Facultatea de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice cuprinde doua specializari: Jurnalism,respectiv Comunicare si Relatii Publice. Ea se distinge in invatamantul universitar romanesc printr-un program de studii adecvat structurii profesiilor din jurnalism si comunicare din tara noastra, conceput, totodata, la standarde europene, care ofera o mai mare diversitate de sanse profesionale absolventilor. Disciplinele facultatii contribuie la o buna intelegere a caracteristicilor mass-media moderne si a mecanismelor comunicarii publice, cu accentul pus pe cunoasterea fenomenului mass-media cu specificul sau si pe diversele sale paliere, precum si pe importanta si necesitatea stiintelor comunicarii in lumea contemporana.

Misiunea facultatii vizeaza invatamantul si cercetarea, formarea de jurnalisti in diversele arii ale mass-media (presa scrisa, radio si televiziune), de redactori la reviste de specialitate, de specialisti in comunicare si relatii publice, de profesori de stiinte socio-umane si ale comunicarii in invatamantul universitar sau preuniversitar, precum si de cercetatori. Ne preocupam ca absolventii facultatii noastre sa se incadreze in piata muncii in profesiile corespunzand unor clasificari la nivel european (conform COR 2007, respectiv clasificarea ocupatiilor din Romania), dupa cum urmeaza:
- profesori in invatamantul superior, secundar si asimilati, precum si alti specialisti cu ocupatii intelectuale si stiintifice;
- specialisti cu functii administrative, activand in domeniul publicitar si altele;
- specialisti in stiinte economice, sociale si umaniste;
- conducatori in servicii de publicitate si relatii publice;
- specialisti in relatii publice;
- specialisti in stiinte economice, sociale si umaniste;
- specialisti in administratie publica.

In anul 1991 a fost infiintata Facultatea de Filosofie si Jurnalism, cu specializarea Filosofie-Jurnalism. Facultatea a indeplinit toate standardele fixate de CNEAA, fiind acreditata conform Legii nr. 443/5.VII.2002, prin care a fost acreditata Universitatea Spiru Haret, si prin Hotararea de Guvern nr. 675/11.IX.2002, publicata in Monitorul Oficial, partea I, nr. 675/11.IX.2002.

Incepand cu anul universitar 2006-2007, au functionat doua specializari: Filosofie, respectiv Jurnalism. In spiritul Programului de la Bologna, pornindu-se de la cele doua specializari acreditate, Filosofie, respectiv Jurnalism, incepand cu anul universitar 2008-2009, s-au constituit doua facultati: Facultatea de Filosofie, Stiinte Politice si Studii Culturale si Facultatea de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice.

Studentii pot sa-si continue perfectionarea in calitate de masteranzi, iar, dupa absolvirea masteratului ales, de doctoranzi in domeniul stiintelor comunicarii, in domeniul stiintelor umaniste sau in alte domenii. In aceeasi ordine de idei, numerosi absolventi ai nostri lucreaza in universitati, institute de cercetare, institutii mass-media, firme, in diverse posturi importante.
Facultatea de Jurnalism, Comunicare si Relatii Publice organizeaza doua masterate, Mass-media si comunicarea, respectiv Relatii publice si publicitate.

In timpul celor trei ani ai ciclului de licenta, studentii efectueaza practica jurnalistica si pot efectua, la alegere, practica pedagogica. Studentii de la invatamantul de zi indeplinesc practica la postul de televiziune Romania de Maine, la postul de radio Romania de Maine si la publicatia “Opinia nationala”, care apartin Fundatiei Romania de Maine sau in alte unitati mass-media.

Studentii pot urma facultativ Modulul de limbi straine si Modulul psiho-pedagogic. Promovarea modulului de limbi straine permite obtinerea unui atestat de cunoastere a unei limbi straine, care constituie o conditie a inscrierii la licenta, in cazul in care studentii nu au sustinut la bacalaureat examen cu nota la o limba straina. Al doilea modul permite, in urma absolvirii lui, obtinerea unui certificat de profesor, ceea ce este indispensabil pentru a putea profesa in invatamant.

Manualele publicate de titularii de curs, sintezele si dezbaterile didactice televizate constituie instrumente pretioase, care completeaza activitatile desfasurate direct cu studentii. Prin efortul cadrelor didactice se asigura studentilor manuale la toate disciplinele de curs.
Continutul procesului de invatamant este la nivel calitativ similar cu cel realizat in numeroase universitati occidentale de prestigiu si de traditie in specialitate.

Niciun comentariu: